Tärkeä tutkimus vertaistyöntekijöiden asemasta

27.2.2025

Arvoisa lukija,

toivon lämpimästi, että voisit välittää  tämän viestin vertaistyöntekijöinä yksikössänne tai yhteisössänne toimiville henkilöille. Kyseessä on eurooppalainen tutkimus koskien vertaistyöntekijöiden asemaa työskentelypaikoissaan. Tutkimusta koordinoi Lyonin yliopiston riippuvuusyksikkö. Alla tietoa tutkimuksesta. Osallistua voi linkin tai QR-koodin kautta.

 

PEERISTAF-tutkimuksen tausta

Riippuvuusalan vertaiset - joita kutsutaan myös vertaistyöntekijöiksi, vertaistuen asiantuntijoiksi, toipumisen vertaisasiantuntijoiksi, vertaistoimijoiksi ja koulutetuiksi vertaisasiantuntijoiksi - ovat ihmisiä, joilla on elettyä ja elävää kokemusta ja joiden tehtävänä on auttaa ja tukea muita potilaita toipumisen tiellä (päihteettömyys tai hallittu käyttö), yleensä meneillään olevan riippuvuudenhoito-ohjelman rinnalla.

Toisin kuin ”sponsorit” tai mentorit, jotka osallistuvat keskinäisiin apuohjelmiin, kuten 12 askeleen yhteisöihin (esim. Anonyymit alkoholistit, Anonyymit narkomaanit), useimpien vertaistukihenkilöiden on pätevöidyttävä ja suoritettava vertaiskoulutus. Vaikka riippuvuuksien vertaisneuvonta on yleistynyt monissa maissa, vertaistyöntekijöitä koskevat ammatilliset säädökset, koulutusvaatimukset sekä käytännön tehtävät ja oikeudet voivat vaihdella maittain ja jopa hoitoyksiköittäin. Peer counselor International STatus And Functions (PEERISTAF) -tutkimuksella pyritään tutkimaan ja vertailemaan näitä eri kysymyksiä ensin kansallisella tasolla ja sitten kansainvälisesti Euroopassa.    

                                         

Kuka voi osallistua PEERISTAF-tutkimukseen?

Kuka tahansa riippuvuuksien vertaisohjaaja, joka työskentelee sosiaali- tai terveydenhuollon ammattilaisten kanssa (esim. perusterveydenhuollossa, sairaalassa, riippuvuuksien hoitoyksiköissä) tai muussa riippuvuuspalveluissa (esim. järjestöt), joka saa palkkaa tästä toiminnasta tai ei (vapaaehtoistoiminta) ja joka on saanut erityiskoulutuksen tähän työhön. Kaikki muut tukimuodot, mukaan lukien vertaistuki tai yksilöllinen vertaisvalmennus, eivät kuulu tutkimuksen piiriin.

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfV7DSYXaOXW9H894qvGIpX8fPbQgj3-TWgqJHLXoWHZK-RSw/viewform?usp=header

 

 

Kiitos lämpimästi yhteistyöstäsi!

Vastuullisten tutkijoiden puolesta ja lisätietoa:

Jonna Levola

Päihdelääketieteen apulaisprofessori, Helsingin yliopisto

Osastonylilääkäri, HUS Psykiatria

Välskärinkatu 12 A

PL 22, 00014 Helsingin yliopisto

jonna.levola(at)paly.fi